Канада привика посланика на Русия в Отава заради нападенията срещу цивилни граждани в украинския град Днепър, при които загинаха най-малко 45 души, включително няколко деца, съобщи канадският министър на външните работи Мелани Жоли, цитирана от Ройтерс.
Официални представители са изяснили пред посланика, че Канада не приема "бруталността на неотдавнашните руски атаки срещу цивилни граждани в Днепър", заяви Жоли пред репортери в Торонто.
Нападението срещу жилищна сграда в Днепър в събота беше най-смъртоносното за последните три месеца. Украйна съобщи, че сградата е била поразена от руска ракета Kh-22. Кремъл твърди, че вълната от ракетни удари в събота не е била насочена към жилищни сгради.
Канада, подобно на други западни държави, наложи широки санкции срещу Русия заради инвазията й в Украйна. Министърът на външните работи Мелани Жоли заяви, че Отава ще продължи да държи Москва отговорна. 
Канада обяви също, че ще достави 200 бронетранспортьора "Сенатор" като като част от военната си помощ за Украйна.
"Ние ще продължим да задушаваме руския режим с координирани санкции и ще продължим да противодействаме на руските лъжи с факти", заяви Жоли на съвместна пресконференция с британския външен министър Джеймс Клевърли, който бе на посещение в Торонто след визита в САЩ.
Канадски и британски военни обучават украински войници в Обединеното кралство. Мелани Жоли заяви, че още канадски експерти ще се присъединят към британската информационна служба, която се бори срещу руската дезинформация.