Комисията по земеделието, храните и горите прие на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за горите. Първият от тях, внесен от Иван Иванов (БСП за България) и група народни представители на 12 януари 2023 г., получи единодушна подкрепа. Вторият, внесен от Иван Христанов (Продължаваме промяната) и група народни представители на 13 януари 2023 г., също беше приет, макар с трима въздържали се.
И двете законодателни предложения ще бъдат прецизирани и обединени с гласувания миналата седмица законопроект, внесен от Десислава Танева (ГЕРБ- СДС) и група народни представители.
Целта на предложените промени се обединява около създаването на условия за публичност и прозрачност на процедурите по снабдяване с дърва за огрев на местното население, с което се намаляват възможностите за злоупотреба и се дава възможност на гражданите да вземат информирани решения. Внасянето на предлаганите промени е продиктувано от необходимостта да бъдат ясно определени процедурите за ползване и разпореждане с дървесина от горските територии, като се посочат и минимално задължителните дейности - дърводобив, товарене и транспорт. Така става по-разбираемо формирането на цените на дървата за огрев, се посочва още в мотивите.
От Министерство на земеделието заявиха своята подкрепа към предложението на Иван Иванов, тъй като според тях в проекта на Иван Христанов се внасят елементи, които са алогични, създавайки проблеми, вместо да ги решават.