Тенденцията към бърз спад на разрешителните за строителство на апартаменти в Германия е продължила и през 2022 г., според Федералната статистическа служба, цитирана от ДПА. Това е задълбочило недостига на жилища на разположение.
През ноември в било одобрено строителството на 24 304 жилища или с около 16 на сто по-малко, отколкото през същия период на миналата година, обяви днес статистическата служба. 
Това се възприема като лош сигнал за новото строителство в Германия, което и без това е в застой. Разрешителните за строителство са важен показател за недостига на жилища в много градове.
Експерти от базирания в Мюнхен институт "Ифо" (Ifo) предупредиха за спад в жилищното строителство в Германия. Според тях от януари до ноември са одобрени 321 757 жилища, което е спад с 5,7 на сто спрямо същия период на миналата година. Спадът в еднофамилните жилища е бил особено сериозен - 15, 9 на сто.
Според твърденията много строители забавят нови проекти или ги отменят напълно. Цените за ново строителство на класически жилищни сгради са нараснали с почти 17 на сто през ноември.
Правителството вече призна, че няма да изпълни целта си за строителство на 400 000 нови жилища годишно.
Това се случва в момент, в който значителната имиграция, най-вече на бежанци от Украйна, е довела до нараснало търсене на жилища.
Съюзът на асоциации на наематели, профсъюзи в строителството и социално-промишлени асоциации неотдавна предупреди за все по-голям недостиг на жилища. Според оцените понастоящем има дефицит на около 700 000 апартамента в Германия.