Канада ще даде 200 бронетранспортьора на украинските сили в отговор на точно формулирани от Украйна нужди. Това обяви днес канадската министърка на отбраната по време на визита в Киев, предаде Франс прес.
"Тези бронирани военни превозни средства са оборудвани с най-добрите и модерни технологии и оръжия могат лесно да бъдат инсталирани на тях", заяви Анита Ананд по време на обща пресконференция с украинския министър на отбраната Олексий Резников.
"В този труден ден за Украйна нашите приятели продължават да ни подкрепят. Благодарим на Джъстин Трюдо и на канадския народ за още една военна помощ", написа в Туитър украинският президент Володимир Зеленски. Под "труден ден за Украйна" той визираше хеликоптерната катастрофа, при която загина и украинският вътрешен министър Денис Монастирски.
Съобщената от Канада нова военна доставка за Украйна се вписва във военната помощ в размер на 500 милиона канадски долара (343 милиона евро), обявени от канадския премиер Джъстин Трюдо през ноември.
От началото на конфликта Канада се ангажира да достави над един милиард долара военна помощ на Киев. А миналата седмица Трюдо обяви, че страната му ще купи от САЩ система за противовъздушна отбрана, за да я даде на Украйна. Това ще бъде първата подобна система, предоставена на Киев от Отава.