В ексклузивно интервю за румънската агенция Аджерпрес днес в Букурещ гръцкият министър на миграцията и убежището Панайотис Митаракис изрази надежда, че ще успее да реши кризата с присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство през 2023 г., въпреки че е трудно да се направи график как да стане това. Това предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.
Запитан какъв би бил реалистичният график за ново разширяване на Шенгенското пространство, гръцкият министър каза, че "най-напред трябва да се споразумеем за конкретните стъпки, които трябва да бъдат предприети, така че Австрия и Нидерландия да се откажат от ветото си". В този смисъл, уточни той, в следващите седмици предстоят няколко двустранни срещи.
"Надяваме се да направим съобщение на неофициалния Съвет [по правосъдие и вътрешни работи] в Стокхолм за стъпките, които сме предприели досега. Много е трудно на този етап да се изготви график, но се надявам да реша кризата през 2023 г.“, каза Митаракис пред Аджерпрес.
Миналата седмица гръцкият министър предприе инициатива в подкрепа на присъединяването на Румъния и България към зоната за свободно движение на Европейския съюз.
Той заяви, че разделянето на молбите на Румъния и България за присъединяване към Шенгенското пространство "би било много трудно и за двете страни, както практически, така и политически".
„Това би означавало, че ще има шенгенска граница между България и Румъния за кратък период от време, а това би било изключително сложно, тъй като ще е необходимо прекрояване на целия Шенгенски процес за България и Румъния“, каза Митаракис.
Той заяви също, че разбира, че има допълнителни притеснения по отношение на България, „но те трябва да бъдат решени и се разрешават от Европейската комисия чрез подготовката на необходимата документация относно прилагането на принципите на върховенството на закона в всички страни членки на ЕС“.
"Затова смятам, че може да се постигне напредък и в случая с Нидерландия и скоро ще се срещна с нидерландския си колега", каза гръцкият министър.
Попитан какво би означавало за Румъния и България да не се присъединят към Шенгенското пространство и тази година, като се има предвид, че изказванията на ръководителите на институциите на ЕС отново разшириха хоризонта в това отношение, той каза, че "би било много негативно за самото Шенгенско пространство“.
„Вярвам, че фактът, че през годините бяхме изправени пред предизвикателства, не само по отношение на миграцията, разкрива необходимостта от повече Европа, от повече институционално и структурно сътрудничество, а отсъствието на Румъния и България е недъг за самото Шенгенско пространство ”, каза гръцкият министър на миграцията и убежището.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)