Цените на едро в САЩ са се повишили с 6,2 на сто през декември спрямо предходната година, което е шести пореден месеца на забавяне и буди надежда, че инфлационният натиск отслабва, предаде Асошиейтед прес.
Последните годишни данни са намалели спрямо регистрираните 7,3 на сто през ноември и пика от 11,7 на сто през март. Правителството обяви днес, че на месечна основа индексът на цените на производител, който измерва разходите, преди те да засегнат потребителите, е намалял с 0,5 на сто от ноември до декември.
Данните за цените на производител могат да дадат ранни насоки накъде ще поемат потребителските цени. Те отразяват цените, начислявани от производители, фермери и продавачи на едро и се вливат в показателя за инфлация, който е внимателно следен от Управлението за федерален резерв (УФР): индекса на личните потребителски разходи. 
Данните свидетелстват, че инфлацията в икономиката се е понижила, след като миналото лято достигна 40-годишен пик. Потребителските цени също са се свили през декември за шести пореден месец до 6,5 на сто спрямо предходната година и 7,1 на сто през ноември.
Ускорението при заплатите се е забавило, което може да допринесе за по-нататъшен контрол върху инфлацията. През декември средната заплата в САЩ е нараснала с 4,6 на сто спрямо предходната година и отчетения през март пик от 5,6 на сто.
През миналата година УФР повиши бързо основната лихва в агресивен опит да намали кредитирането и разходите и да овладее инфлацията, започнала да се покачва преди година и половина.  
Въпреки че общата инфлация се забавя постепенно, разходите продължават да се покачват в някои сектори. Това се случва най-вече в обширния сектор на услугите - от ресторанти и хотели до развлекателни заведения. 
Редица други тенденции са спомогнали за намаляване на инфлацията и могат да допринесат за това УФР да спре да покачва лихвите. Цените на бензина например са се понижили стабилно, след като през юни достигнаха 5 долара за галон (1 галон е малко под 4 литра - бел.ред). Днешната средна стойност в цялата страна е била 3,36 долара за галон, по данни на Американската автомобилна асоциация (AAA).