Сръбският институт за обществено здраве съобщи днес, че е потвърдена дребна шарка (морбили) при 11 души в град Смедерево, съобщава белградският вестник "Политика".
Морбили е потвърдена вчера в референтната лаборатория по морбили на Института по вирусология, ваксини и серуми "Торлак", като по данни на института за обществено здраве са заразени осем деца на възраст под две години, които не са били ваксинирани, както и трима възрастни с неизвестен и незавършен ваксинационен статус (от които един е настанен в болница, а другите двама са в домашна изолация).  Усложнения под формата на пневмония има при две болни деца. Хоспитализираните и тези, които са на домашна изолация, са в стабилно състояние.
От 11 януари тази година мерките за епидемиологично наблюдение на дребна шарка на територията на Сърбия са затегнати в съответствие с Плана за действие за елиминирането на това заболяване в страната.
От началото на седмицата два случая  на морбили са потвърдени в Пожаревац, а един в Белград. 
При последната епидемия от морбили в Сърбия през 2017 и 2018 г. са регистрирани около 5800 пациенти, от които 93 процента неваксинирани, непълно ваксинирани или с неизвестен ваксинационен статус. В тази епидемия са регистрирани 15 смъртни случая, сред които четири деца под петгодишна възраст, отбелязва вестник "Политика.