Индийското правителство възнамерява да забрани "фалшивите новини" в социалните мрежи, предаде Ройтерс, цитирайки негов проект.
Това е най-новото от поредица предложения на кабинета на премиера Нарендра Моди, които са възприемани като опит за ограничаване на влиянието на големите технологични компании. То предвижда държавни органи да имат право да блокират всяко съдържание, което сметнат за невярно.
На самите социални мрежи и посредници като интернет доставчиците ще бъде възложена отговорността да премахват такива "фалшиви новини".
През октомври индийското правителство обяви, че ще бъде създадена комисия, която да разглежда сигнали на потребители за модериране на съдържание от страна на платформите, припомня Ройтерс. Компаниите собственици на социални мрежи вече бяха задължени да назначат специални служители, които да разглеждат такива жалби, както и администратори, отговарящи за сътрудничеството с правоприлагащите органи.
Индийското правителство много пъти е влизало в спорове с различни платформи, когато не са изпълнявали исканията му да премахнат съдържание, което според него е невярно, или акаунти, обвинени, че разпространяват дезинформация, отбелязва Ройтерс.