Новият трансграничен корпоративен данък, който трябва да влезе в сила догодина, може да вкара в хазната на държавите, които го прилагат, допълнителни приходи от около 250 милиарда долара, според оценки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирани от Ройтерс.
Близо 140 държави се готвят да започнат догодина да налагат данъка, договорен през 2021 г. с цел да попречи на технологичните гиганти, като например "Епъл" (Apple) и "Амазон" (Amazon), да прехвърлят плащането на данъци в държави с ниски корпоративна данъчни ставки.
Първият стълб на реформата има за цел да върне 25 на сто от печалбите на мултинационалните компании за облагане в държавите, където са техните клиенти, без значение от физическото разположение на самите компании.
Вторият стълб предвижда налагането на минимална корпоративна данъчна ставка от 15 на сто, като правителствата могат да налагат допълнителен данък към това ниво върху всички печалби, регистрирани в държава с по-ниска ставка.
ОИСР изчислява, че минималният данък ще внесе в бюджетите на държавите 220 милиарда долара, или 9 на сто от глобалните корпоративна подоходни данъци, доста над предходната оценка от 150 милиарда долара.
Същевременно пренасочването на облагането по силата на първия стълб на реформата ще покрие около 200 милиарда от печалбите на мултинационалите, или доста над предишната оценка от 125 милиарда долара.
Увеличението се дължи най-вече на ръста на печалбите на мултинационалните компании през последните години, посочват от ОИСР.