Директорът и диригент на Симфониета Враца Христо Павлов представи днес в Пресклуба на БТА в града новата програма за концертен сезон „Пролет-лято“ 2023. Бе показана и информационната книжка, с описани подробно концерти, произведения, авторите им и гостуващите гости - музиканти и певци. Книжката ще излезе от печат до няколко дни и ще се предлага в билетния център „Гъбката“, заедно с абонаментните карти и билети.
През сезона се предвиждат 26 концерта на врачанска сцена, 2 на софийска и 1 концерт-бонус от събитията по време на XXXVII Международен младежкия музикален форум във Враца. В тях участие ще вземат над 100 гости - певци и инструменталисти от цял свят.
Още на втория концерт врачанската публика ще може да види румънското сопрано Кристина-Мария Олтеан – солистка на Националната опера в Букурещ. Следват изпълнители като Лилия Бояджиева – пиано, преподавател в Музикалната академия в София, Атина и Париж, световноизвестните Марио Хосен- циулка и Лиляна Кехайова – виолончело, Бруно Канино – пиано, Веселин Демирев – цигулка, Сабин Леви - орган и др.
От включените в концертите произведения четири ще бъдат представени за първи път пред врачанската публика, три ще бъдат изсвирени за първи път в България, а за други 3 това ще е световна премиера.
Според Павлов в предстоящия сезон ще има музика за всички, за цялото семейство – от популярни арии и дуети от произведения на Верди, Моцарт, Бизе, Офенбах, Хаджиев до непознати за публиката автори като Оле Карстен Зундлизетер (Ole Karsten Sundlisaeter).
Едновременно с това Симфониета Враца продължава и сериите си концерти пред детска публика, като ще бъдат посетени и по-малки населени места и отделни училища. „С децата трябва да се работи всяка година. Като ходят 9 години поред на концерти, театър, изложби - те ще останат потребители на изкуството завинаги“, обяснява Павлов.
Първият концерт на Симфониета Враца за този сезон е на 3 февруари – „Оперна гала“. Диригент ще е Никола Петров, а солисти Айда Пипоян, Вивиен Георгиев, Димитрина Кечеджиева, Елеонора Джоджоска, Ивелина Рашкова, Мартин Димитриевски и Стоян Буюклиев.