Януарският концерт на Симфоничния оркестър в Сливен "Зимна приказка" дава поле за изява на двама млади и талантливи музиканти, съобщиха от културната институция.
Концертът ще се състои на 26 януари от 18:30 ч. в зала “Сливен”, а публиката ще чуе виртуозния пианист Емануил Иванов под диригентската палка на вече познатия в града диригент Цанислав Петков.  Заедно със Симфоничен оркестър - Сливен ще изпълнят амбициозна и мащабна програма от двама велики композитори. Вторият концерт за пиано, оп. 83 от Йоханес Брамс, съдържа един от най-сложните текстове и е атестат за техническа и музикантска зрелост на пианиста. Често е определян като симфония с облигатно пиано. Произведението се оценява и в своето време, и днес като един от най-величествените образци в клавирния репертоар. Осмата, предпоследна симфония на Бетовен, е най-кратката по времетраене и първоначално е била замислена като концерт за пиано. Точно в периода на нейното написване композиторът преминава през тежки емоционални изпитания - именно оттогава датира и известното писмо “До моята безсмъртна любима”. 
Емануил Иванов привлече вниманието на международната музикална общност след  спечелването на първа награда на международния конкурс за пианисти "Феручо Бузони“ през 2019 г. в Италия, посочват от културния институт. След постижението 20-годишният музикант има концертни ангажименти в някои от най-престижните зали в света. Освен в миланската “Ла Скала”, Емануил Иванов изнася солови рецитали във Франция, Италия, Германия, Австрия, Кипър, Великобритания, Полша, Япония и др. Свири с водещи оркестри в целия свят и изпълненията му се излъчват в най-реномираните музикални медии. Роденият през 1998 г. в град Пазарджик пианист е носител и на цяла колекция други награди в големи международни конкурси като "Алесандро Казагранде”, "Скрябин-Рахманинов”, "Павел Серебряков”, "Лист-Барток”, "Млади виртуози”, "Дину Липати” и др.
По традиция ден преди музикалното събитие директорът на Симфоничния оркестър Кремена Оксенкруг и изпълнителите ще дадат пресконференция в Пресклуба на БТА в Сливен.