Китай разреши филми на студиото "Марвел" на "Дисни" отново да се излъчват в киносалоните в страната за първи път от четири години, предаде Ройтерс.
Обявени са и дати през февруари, на които по екраните в азиатската страна ще бъдат пуснати продълженията на "Черната пантера" и "Антмен".
Излъчването на "Черната пантера: Уаканда завинаги" ще започне на 7 февруари, последвано от "Антмен и Осата: Квантомания" - на 17 февруари, съобщиха от "Марвел" в китайската социална мрежа Вейбо. "Антмен и Осата: Квантомания" - третият филм за супергероя, който може да се превърне в насекомо, ще има едновременно премиера в Китай и в САЩ.
"Уаканда завинаги", продължението на блокбастъра от 2018 г. "Черната Пантера", дебютира в киносалоните по света през ноември.
Невъзможността за достъп до китайския пазар в последните години костваше десетки милиони щатски долари на "Дисни".
Първата част на "Черна пантера" реализира постъпления от 105 милиона щатски долара в китайските киносалони, а вторият "Антмен" генерира 121 милиона щатски долара, сочат данни на БоксОфисМоджо.
Продукциите на "Марвел", които предстои да бъдат излъчвани в Китай през февруари, са първите след "Спайдърмен: Далече от дома" от юли 2019 г.
Китайските власти не обясниха защо не разрешиха други филми, включително "Вечните" и "Шан-Чи и легендата за десетте пръстена", да бъдат прожектирани в страната.
От "Дисни" отказаха да изпълнят искания от няколко държави да променят филми като "Вечните" и "Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта", за да премахнат препратките към еднополови връзки.