Компанията "Модерна" обяви, че нейната експериментална иРНК ваксина за респираторен синцитиален вирус (RSV) е 83,7 процента ефективна за предотвратяване на поне два симптома - кашлица и висока температура, при хора на 60 и повече години, предаде Ройтерс. 
Данните са от късен етап на клинични изпитвания на препарата. 
Болестта предизвиква симптоми, подобни на настинка, но може да бъде фатална за малки деца и по-възрастни пациенти. Тя води до около 14 000 смъртни случаи годишно при пациенти на възраст на и над 65 години. 
Инфекцията се разпространи в САЩ и Европа тази есен заедно с грипа и КОВИД-19.
В момента няма ваксина срещу респираторен синцитиален вирус  за възрастни хора.
Компаниите "Модерна", "Пфайзер" и "ГлаксоСмитКлайн" се съревновават да пуснат на пазара първия препарат срещу заболяването. 
"Пфайзер" и "ГлаксоСмитКлайн" подадоха пред регулаторните органи в САЩ заявления за одобрение в края на миналата година. 
Установено е, че ваксината на "Пфайзер" е 66,7% ефективна срещу два или повече симптома, сочат данни от късен етап на клинични изпитвания.
От друга страна терапия с антитела, разработена от "Санофи" и партньора й "АстраЗенека", получи разрешение за продажба от Европейската комисия. Тя е за превенция на респираторния синцитиален вирус при новородени и кърмачета. В момента се преглежда и от властите в САЩ. 
От "Модерна" обявиха, че възнамеряват да представят ваксината си mRNA-1345 за регулаторно одобрение в световен мащаб през първата половина на 2023 г.
Данните на компанията са от проучване, в което са участвали 37 000 души на и над 60-годишна възраст. Анализите са извършена, след като 64 доброволци са се заразили с респираторния синцитиален вирус .