"Петя Панева с Оркестъра за народна музика на БНР" е дебютен албум на младата народна певица. Деветте песни са записани с едни от най-добрите български инструменталисти и аранжирани от композиторите Георги Андреев, Костадин Генчев и Димитър Христов, съобщават от БНР.
"Доброто познанство между оркестъра за народна музика на БНР и Петя Панева не е от днес, нито от вчера. То е отражение от бдителния поглед на състава и неговия диригент Димитър Христов през годините към младата генерация изпълнители, сред които безспорно се откроява възхитителната Петя Панева. В поредната им среща, албумен дебют за певицата, ясно се долавя зрялото майсторство между равностойни колеги. Музиката, въплътила искреното им общуване, е сладкодумен разказвач на истории", разказват от БНР. 
"Изпълненията на Петя Панева възраждат най-добрите традиции на българския народен песенен фолклор, запазени през столетията. Брилянтно пеене с чисто и неподправено звучене!“, казва за нея композиторът Георги Андреев.  
Според композитора и диригент на оркестъра Димитър Христов Петя Панева е "истинско явление в съвременната фолклорна история на България". Наследницата на Калинка Вълчева, както всички я определят, вече е със собствен стил, репертоар и кариера. С кадифения си богато орнаментиран глас и естествено очарование тя мигновено пленява слушатели и зрители, допълва той.
“Петя Панева безспорно е диамант в короната на най-прекрасните български гласове. Кристално чист глас и неповторим тембър, каквито вече рядко се раждат. Можем да бъдем щастливи, че тя продължава най-добрите традиции в народното пеене“, смята композиторът Костадин Генчев. 
“Отвъд абсолютно заслужените комплименти за изпълнителското ѝ майсторство, Петя Панева успя да изгради невидим мост в отношенията между различните поколения изпълнители. И едните, и другите виждат бъдещето в нея“, казва музикалният продуцент Кристиян Неделчев.
/ДД