Южен вятър със скорост 17-20 метра в секунда и пориви на моменти над 20 метра в секунда духа в Монтанско, съобщи за БТА Леночка Ангелова – началник на метеорологичната станция в Монтана. Най-силен е той във Вършец и в Монтана.
Заради вятъра температурите са необичайно високи за сезона и се очаква днес да достигнат 19-20 градуса.
На няколко места в област Монтана има паднали върху шосетата дървета, които са отстранени своевременно от екипите на пожарната, съобщиха за БТА от Областната дирекция на МВР в Монтана.
На главния път Е-79 в района на изхода от Монтана за Враца и София дърво е паднало върху движещ се микробус. На автомобила са нанесени материални щети, но няма пострадали хора.
Паднали върху пътищата дървета са отстранени в село Бързия, на железопътния прелез в село Боровци, на улица „Александровска“ в Берковица, в местността „Чепраза“ край Берковица и на шосето между Вършец и село Спанчевци. Силният вятър в комбинация с човешка небрежност е разпалил няколко пожара в сухи треви и храсти в община Берковица – край село Ягодово са изгорели 30 декара, а край село Замфирово – 40 декара. Пожар е горял и край село Черкаски в община Вършец. От вятъра се е самозапалил комин във Вършец, който е загасен от пожарната.
Тази сутрин вятърът в региона е по-слаб и до момента няма данни за нови щети, уточниха от полицейската дирекция.