Община Банско разработи бизнес каталог с информация за местния бизнес. Каталогът е достъпен от няколко дни и в него е събрана информация за различни производители, занаятчии, търговци на територията на общината, включително и информация, свързана с медицински грижи и лаборатории, каза за БТА директорът на дирекция "Административно обслужване" в общината Десислава Хаджирускова. 
Идеята на каталога е да съберем местните фирми на едно място, като същевременно да ги подпомагаме чрез реклама, използвайки комуникационните канали на Община Банско, посочи Хаджирускова. 
Каталогът се разработва от половин година, а от няколко дни е публикуван на официалния сайт на общината, като се презентира в официалните и канали в социалните мрежи. С него се улесняват гражданите и гостите на Банско, които търсят дадена услуга, което често се вижда като въпроси в социалните мрежи, каза още Хаджирускова. 
В социалните мрежи попадам на публикации, в които местни хора или гости на града търсят примерно ключар или производител на мебели, което лесно може да се открие в каталога, в раздел "Услуги" и да се намери нужната информация, допълни директорът на дирекция "Административно обслужване".
Каталогът има осем основни раздела, в които има информация за фирми и институции в категории "Авто-мото", "Търговия", "Туризъм и развлечения", "Производство", "Красота и мода", "Услуги", "Здравеопазване", "Култура, образование и спорт". Всяка една от категориите има подкатегории, като има възможност информацията да се актуализира, както и да се добавят нови фирми и услуги. 
"Предвидили сме опция и фирми, които не са към момента добавени, да подадат заявление, което е с точно три реда, така че да ги облекчим максимално. Подава се информация за фирмата и няколко снимки, с които да ги покажем и по начина, по който те искат да бъдат презентирани", допълни Десислава Хаджирускова. 
Освен електронния каталог, в който са събрани фирми и услуги в Банско, общината издава от повече от половин година ежемесечен електронен бизнес бюлетин. В него се съдържа информация, която да бъде в полза на бизнеса – публикува се нивото на безработица в общината, анализ на туризма, ежемесечната посещаемост на гости на Банско. В бюлетина се предоставя и информация за възможностите за европейско финансиране, предстоящи програми, проекти и публични обсъждания, които касаят бизнеса, каза още Хаджирускова. 
Сред акцентите са обществените поръчки, както и информация за отдавани под наем и определени за продажба общински имоти. Бюлетинът се публикува на сайта на общината, като има възможност за безплатен абонамент, с което да бъде получаван на посочена електронна поща. 
"Нашата идея е и самият бизнес бюлетин да промотира фирмите в региона с техни постижения. Преди няколко месеца се "престраши" една местна фирма, за да споделят, че са обзавели интериора на хитов сериал", допълни Хаджирускова.