Потребителските цени в Хърватия са се увеличили с 13,1 процента през декември миналата година, а инфлацията за цялата година е била 10,8 на сто, съобщи хърватският статистически институт, цитиран от Хина.
Растежът на инфлацията на годишна база през декември се е забавил след месеци на рекордно висока годишна инфлация, като последният рекорд бе отчетен през ноември - 13,5 процента.
Спрямо декември 2021 г. най-много са се увеличили цените на храните и безалкохолните напитки, средно с 19 процента, следвани от цените на ресторантьорските и хотелските услуги (+17,1 на сто), обзавеждането, домакинската техника и поддръжка на дома (+16,1 процента), вода, електричество, газ и други горива (+16 процента), облекло и обувки (+12,1 на сто), различни стоки и услуги (+11,5 процента), отдих и култура (+9,6 процента), транспорт (+ 8,4 процента), алкохолни напитки и тютюн (+5,3 процента), уточни вчера хърватският статистически институт.
Нарастването на годишната инфлация през декември се дължи основно на поскъпването на цените на храните и безалкохолните напитки, жилищата, водата, електричеството, газа и други горива, както и транспорта.
Спрямо ноември най-много са поскъпнали храните и безалкохолните напитки, следвани от алкохолните напитки и тютюневите изделия и развлеченията и културата.
От друга страна, цените на транспорта са се понижили, както и на облеклото и обувките, жилищата, водата, електроенергията, газа и други горива.
Статистическият институт публикува и данни за инфлацията, измерена чрез Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), който е съпоставим измерител на инфлацията в страните от Европейския съюз.
Цените на стоките и услугите на месечна основа, измерени с ХИПЦ, през декември са се понижили с 0,1 на сто, на годишна основа е отчетен растеж от 12,7 процента, а средногодишният им ръст е бил 10,7 на сто.