Общински конкурс за рецитация на стихотворение, посветено на Васил Левски, организират в Исперих. Конкурсът се провежда за пета поредна година по инициатива на Профилираната гимназия „Васил Левски“ и Общината съвместно с колектива на учебното заведение, съобщиха от ръководството на гимназията.
Конкурсът е по повод на 150 години от гибелта на Апостола на свободата и патронния празник на гимназията в Исперих. Темата на тазгодишния рецитал е „150 години памет за дълг и свобода“. Според организаторите целта на конкурса е да даде възможност на децата, учениците и жителите от общината да изявят своите творчески заложби, рецитаторски умения, артистичност и емоционалност. Децата ще бъдат мотивирани да научат повече и да съпреживяват живота, делото и мисията на Апостола на българската свобода. Очаква се конкурсът да популяризира българската литература.
В рецитал-конкурса могат да участват деца и ученици, записани в детските градини и в училищата на територията на общината. Творческата надпревара ще се проведе в два етапа. Всеки участник трябва да направи видеозапис на свое изпълнение и да го изпрати до 8 февруари на имейл адрес: [email protected]. Най-добрите петима във всяка от четирите възрастови групи ще бъдат класирани за участие във втория етап на конкурса. Те ще представят пред журито стихотворението, с което са класирани. Финалистите ще бъдат прослушани на 15 февруари в заседателната зала на Общината. Резултатите ще бъдат обявени на 18 февруари на сайта на Общината и на официалните фейсбук страници на местната управа и гимназията. Във всяка от четирите възрастови групи ще бъдат отличени и наградени трите най-добри изпълнения, а всички участници ще получат грамоти.
Както БТА съобщи, за четвъртото издание на конкурса своите видеозаписи изпратиха 114 деца, ученици и младежи от общината. В условията на пандемия конкурсът се проведе онлайн.