Ползващите обществения транспорт французи вероятно ще имат кошмарен ден утре, 19 януари, заради организираната от синдикатите стачка в знак на протест срещу проекта за реформа на пенсионната система, призна правителството, цитирано от Франс прес.
"Това ще е "каторжен" четвъртък със сериозни нарушения в транспорта", каза делегираният министър за транспорта Клеман Бон. Той призова французите да отложат пътуванията си и да работят дистанционно, когато това е възможно.
"Надявам се да не продължи дълго", заяви Бон, подчертавайки, че не е в състояние да предвиди последиците, които нови стачни действия биха могли да окажат върху февруарската ваканция на учениците.
Според Клеман Бон мнозинството все още трябва да "обясни съдържанието на реформата", която има за цел да "спаси френската пенсионна система".
Относно шофьорите, които се страхуват от недостиг на горива заради очакваното спиране на работа на рафинериите като част от протеста, министерството отбеляза, че не е необходимо да се вземат предпазни мерки, тъй като понастоящем няма никакво блокиране 
В действителност много бензиностанции вече са "на сухо" заради шофьорите, които зареждат автомобилите си като предпазна мярка. 
За утре освен в транспортния бранш са планирани стачки и в сектора на електроенергията, с възможни спирания на производството, както и в сектора на образованието. 
Целта на реформата е да се вдигне законовата възраст за излизане в пенсия от 62 на 64 години, за да може правителството да се справи с прогнозираните дефицити в пенсионната система в дългосрочна перспектива. Синдикатите поставят редица въпроси, свързани с хора, започнали да работят много млади, или професиите с тежък физически труд. 
Предходният проект за пенсионна реформа от 2019 година бе отхвърлен под натиска на сериозни протести и извънредната ситуация с КОВИД-19. 
Пенсионната реформа е част от предизборните обещания на президента Еманюел Макрон, който бе преизбран миналата година, припомня АФП.