Изборът на нов Русенски митрополит след овакантяването на престола от патриарх Неофит ще бъде направен измежду 9 епископи.

Първият етап – епархийският избирателен събор, ще се състои в Русе на 16 март след литургията в храма "Света Троица". Той ще бъде ръководен от Доростолския митрополит Амвросий, наместник на овакантения Русенски епархийски престол. Вторият етап – изборът от страна на Светия Синод, ще се състои на 23 март, съобщи протосингелът на Русенска митрополия архимандрит Виктор Мутафов.

24 епархийски избиратели ще пуснат своя глас за двама измежду деветимата кандидати. За митрополитския престол са предложени Крупнишки епископ Инокентий, Месемврийски епископ Иаков, Тивериополски епископ Тихон, Стобийски епископ Наум, Велички епископ Сионий, Драговитийски епископ Даниил, Траянополски епископ Киприан, Браницки епископ Григорий и Главиницки епископ Йоан. Половината от епархийските избиратели са свещеници, останалите са миряни от четирите духовни околии на Русенска епархия – Русенска, Разградска, Поповска и Тутраканска. Двамата избраници трябва да получат минимум по 13 гласа. Ако това не стане при първото гласуване, ще се направи втори тур, от който ще бъде изключен кандидатът с най-много гласове и ще се пускат бюлетини за останалите осем епископи в четирите духовни околии на Русенска епархия – Русенска, Разградска, Поповска и Тутраканска. Окончателното решение кой ще бъде новият Русенски митрополит ще бъде взето от Светия Синод.