По изгрев слънце в Шипка беше изпълнен традиционният Богоявленски ритуал. Над 20 младежи от града и съседни населени места, облечени в народни носии, влязоха във водите на микроязовира край река Доганищница в местността Черньов дол, а най-малкият участник беше 3-годишният Борислав Бончев. Богоявленския кръст спаси 30-годишният Марио Григоров, който отскоро живее със семейството си в Шипка.
Ритуалът започна преди изгрев слънце с литийно шествие, което тръгна от храм „Успение Богородично“ и продължи към паметната плоча на известния шипченски хайдутин Пеньо Черньоолу, с чиято история е преплетено честването на Богоявление в Шипка. Там всички участници в ритуала изпяха песен, посветена на хайдутина и поднесоха венци и цветя в знак на признателност към делото му. Шествието продължи към местността Черньов дол, където ритуалът започна с литургия, отслужена от местния свещеник Иван и Богоявленският кръст беше хвърлен във водите на язовира, където накрая всички младежи се хванаха на традиционното Богоявленско хоро. 
Тази традиция в град Шипка се спазва за осма поредна година, каза за БТА кметът Василка Панайотова. Организира се под патронажа на кметството, а инициатори са двамата братя Антон и Георги Синеви. За да се различава от ритуала в Калофер, в Шипка той е преплетен с историята на патрона на „Шипченски войводи“ Пеньо Черньоолу, който е бил страшилище за поробителите, обясни тя. 
„Възприемам се като домакин на този празник. В началото на моето кметуване Антон и Георги Синеви дойдоха при мен и предложиха да създадем тази традиция. Веднага прегърнах тази идея, разчистихме коритото на река Доганищница и оформихме място, което да е безопасно за участниците и за зрителите“, коментира Панайотова и допълни, че независимо от времето, оттогава ритуалът се е състоял ежегодно. „Спомням си, че първия път температурата беше минус 13 градуса, имаше снежна виелица. Нямаше много зрители, но участниците показаха много кураж и амбиция“, каза още тя. 
Тази година традицията отново събра десетки зрители в Шипка, а около язовира беше запален огън, около който да се сгреят участници и гости.