Кметицата на Червена вода подаде оставка. Горещата новина потвърди пред „Утро“ самата Свилена Острева. Вчера тя е депозирала заявлението си до председателя на Общинския съвет Васил Пенчев, защото съвсем скоро заминава за Англия, където ще започне работа като медицинска сестра.
Това се оказва първата й професия. Тя е завършила медицинското си образование в Русе, преди местният институт за сестри и акушерки да стане колеж. Има диплома и по социални дейности от Великотърновския университет. Двадесет години вече работи в кметството на Червена вода, като сега караше втория си мандат като кмет. Беше издигната от партията „Ред, законност, справедливост“.
Сега обаче Свилена Острева е решила да се откаже от обществените дела и като мнозина други българи да потърси икономическа сигурност на Острова, като се върне към първата си професия.       
Както е известно, в Кралството има глад за медицински специалисти, а  заплатата на сестрите там е минимум 6 лири на час.
Заради оставката на Острева в Червена вода ще бъдат насрочени частични избори за нов кмет. Преди това обаче трябва да се извърви дълга процедура. В 3-дневен срок от подаване на оставката Васил Пенчев трябва да я изпрати до Общинската избирателна комисия. Тя е органът, който взема решение за освобождаването на кметицата. После текат срокове за обжалване, а след това решението отива в Централната избирателна комисия, която предлага на президента да насрочи частични избори. Докато бъде избран нов кмет на селото, Общинският съвет ще определи временно управляващ.