Кметицата на село Николово Марийка Генова лично ще покаже как се прави медовина по време на поредния национален фолклорен фестивал „Сцена под липите“ в лесопарка Липник. Пъстрият празник, който се провежда в навечерието на Еньовден, започва днес с традиционната николовска чаена церемония - с чай от липа, подсладен с липов мед и медовина. Освен изпълненията на самодейците на фестивалната сцена ще има и пчелно изложение, арт работилници и много други развлечения. 
В часовете по обед две опитни майсторки от селото ще направят показно месене на обредните хлябове, наречени Рангелов и Господен. В 18 ч ще започне церемонията по награждаването на участниците във фолклорния фестивал, който ще събере над 800 музиканти, певци и танцьори от различни кътчета на страната. Час по-късно започва да свири оркестър, който ще забавлява участници и зрители. А в 21 ч е специалната атракция - двойка нестинари от ансамбъл „Българе“ ще покажат как се танцува върху жарава под звуците на тъпан и гайда. След това хоротеката ще продължи до полунощ.
В неделя веселбата ще продължи, като към нея ще се присъединят и самодейци от румънския град Търговище. Това са банатски българи, специално сме ги поканили да вземат участие в нашия празник и да покажат как сърцато пазят българските хора и ръченици на хиляди километри от родината, каза за „Утро“ Марийка Генова.