Съд в управляваната от военните Мианма призна сваления лидер Аун Сан Су Чжи за виновна по още пет обвинения в корупция и добави още седем години към изтърпяваната от нея присъда, съобщиха агенциите.
Постановяването на новата присъда е станало на закрито заседание. Тя е наложена по дела, свързани със закупуването на хеликоптер за оказване на помощ на населението при стихийни бедствия, по които освен Су Чжи обвиняем бе и бившият президент Вин Мин. Така с новата присъда общият срок на наказанията лишаване от свобода по 19-те дела срещу нея, които 77-годишната Су Чжи трябва да изтърпи, става 33 години.
През февруари миналата година, позовавайки се на член от конституцията, според който те са основен гарант за спазването ѝ, военните свалиха гражданското правителство на Мианма. Те заявиха, че на изборите през ноември 2020 г. са извършени големи фалшификации в полза на Националната лига за демокрация. Лидерът на тази партия Су Чжи бе поставена под домашен арест, а след това ѝ бяха повдигнати редица обвинения.
Су Чжи, която е лауреат на Нобеловата награда за мир, отрече всички обвинения срещу себе си.