Спортната зала, излизането на Общината от „Истър инженеринг“, закриването на „Жилфонд“ и създаването на новото общинско предприятие „Управление на общинската собственост“, бюджетът и закриването на дом „Райна Гатева“ са най-важните теми в предстоящото заседание на Общинския съвет, обявиха социалистите на пресконференция.
Предлагат ни два варианта на договор за Спортната зала, което означава разногласия между партньорите, заяви общинският съветник Александър Неделчев. От името на червената група той се обяви за един договор с ясни гаранции за интересите на общината. И застана категорично против опита на „Приста ойл“ и „Денси строй“ да се оттеглят от новия договор и в частност от ангажимента си за неустойките, като прехвърлят тази тежест върху смесеното дружество „Проект Русе“. В него партньор на частните инвеститори е самата Община. Неделчев припомни, че договорът от 2007 година е подписан с „Приста ойл“ и „Денси строй“, както и с „Мол Русе инвест“, в който съдружници са същите две фирми. Бившият зам.-кмет подчерта, че в документа „Приста ойл“ и „Денси строй“ са вписани като проектни партньори и солидарни длъжници.
БСП по принцип подкрепя създаването на новото общинско предприятие „Управление на общинските имоти“, обяви още Неделчев. За да гласуват за това обаче, искат да знаят при закриването на „Жилфонд“ колко обезщетения ще трябва да се платят на уволнените и защо в новото ОП не влизат всички общински сгради.
За „Истър инженеринг“ пък Пламен Рашев коментира колизията между решението на Общината да прекрати участието си във фирмата и искането на управителя й Валери Матеев на 22 ноември Общото събрание да подкрепи продължаването на срока на овърдрафта за 140 000 лева. Рашев обвини общинското ръководство, че не е направило никакъв опит за оздравяване на дружеството. В настоящата ситуация заради задължения към НАП „Истър инженеринг“ нямало как да участва в обществени поръчки, асфалтовата му база пък била от година затворена, след като фирмата спряла да обслужва лизинга си. Само консорциум с друга фирма може да спаси смесеното дружество, каза Рашев. И даде за пример консорциума „Крис инженеринг“, създаден между „Крис груп“ и „Пътинженеринг“ - частният партньор на Общината в „Истър инженеринг“.
Колежката му Вергилия Грънчарова пък обясни, че червената група смята за по-разумно закриването на дом „Райна Гатева“ да стане в края на учебната година, а не през март, когато може да се наруши комфортът на децата и започнали вече процедури реинтеграция и осиновяване. Според Грънчарова превръщането на дом „Райна Гатева“ в център за възрастни хора с психични увреждания не е особено подходящо. Един път защото с това може би се нарушава волята на дарителката и втори път, защото сградата се намира между две училища.