Министерството на здравеопазването на Кипър е загрижено от бързото нарастване на случаите на ковид-19 в Китай, предаде за БТА кипърската агенция КНА, цитирайки министъра на здравеопазването Михалис Хаджипантела.
След посещение в болница във Фамагуста Хаджипантела каза, че загрижеността произтича от факта, че Китай е отворил страната и хората ще започнат да пътуват по целия свят. Той каза също, че вариантът, засягащ сега Китай, е бил засечен в Кипър в края на август.
Затова не можем да бъдем спокойни, отбеляза Хаджипантела и добави, че ще говори с регионалния директор на Световната здравна организация, за да разбере какви други мерки се предприемат от страните от ЕС. 
От своя страна, научният директор на общите болници в Ларнака и във Фамагуста Амалия Хаджияни каза, че 17 пациенти се лекуват в общата болница във Фамагуста с ковид, двама от които са в интензивно отделение. Тя каза, че въпреки непрекъснатия поток пациенти, които постъпват в клиниката, ситуацията е под контрол и в зависимост от нуждите клиниката се подсилва с още персонал.
Хаджияни допълни, че „напоследък се е увеличила средната продължителност на болничния престой на пациенти с коронавирус“, тъй като те са възрастни хора и от уязвими групи. Освен ковид инфекциите, има и други заболявания, за които хоспитализацията е по-продължителна от очакваното. Има и ръст на инфекциите на горните дихателни пътища, допълни тя.
Хаджияни подчерта, че заради ковид и другите респираторни инфекции е препоръчително носенето на маски.
На въпрос дали има недостиг на антибиотици в Кипър, министърът на здравеопазването Хаджипантела каза, че недостигът на тези лекарства е световен проблем. Ако има недостиг, заяви Хаджипантела, той ще говори с израелския си колега и с министри от други страни, за да види какво може да се направи.
(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)