Днес светът отбелязва 25-я рожден ден на Световната глобална мрежа, предаде Франс прес.
По този повод агенцията припомня някои от ключовите дати от историята на интернет.

12 март 1989 г.: британският програмист Тим Бърнърс-Лий представя "предложението си за управление на информацията" в ЦЕРН, Европейската агенция за ядрени проучвания, полагайки основите на интернет. Компютърните кодове са обявени на следващата година, паралелно с първия браузер, наречен WorldWideWeb. (wwww.)

1993 г.: екип от университета в Илинойс под ръководството на Марк Андрийсън, разработва "Мозаик" (Mosaic) - браузър с интуитивен интерфейс, помагащ популяризирането на интернет и основа за браузъра "Нетскейп", пуснат на следващата година.

1994 г.: онлайн книжарницата "Амазон" прави своя дебют. Китай има достъп до мрежата, но филтрира съдържанията. Белият дом пуска интернет сайта си wwww.whitehouse.gov, но някои потребители изписват адреса, завършвайки с .com вместо .gov, и така попадат в порносайт.

1995 г.: първо интернет включване в Африка. Компанията "Майкрософт" започва война на браузърите, лансирайки "Интернет Експлорър", който в крайна сметка убива "Нетскейп". "Ибей" (eBay) осъществява първите си онлайн търгове. В света има 16 милиона потребители на интернет, или 0,4% от населението.

1996 г.: финландската компания "Нокиа" пуска първия мобилен телефон с възможност за свързване с интернет.

1998 г.: американските власти поверяват световната регулация на имената на домейните (.com, .gov. и т.н.) на базираната в САЩ частна организация Icann. Стартира "Гугъл", който ще се превърне в най-голямата онлайн търсачка в света.

2000 г.: вирусът ILOVEYOU заразява милиони компютри, причинявайки загуби в размер на милиарди долари и хвърляйки светлина върху необходимостта от сигурност в мрежата.

2001 г.: популярният сайт за споделяне на музика "Напстър" е закрит от американските правосъдни органи, превръщайки се в символ на дебатите за авторските права в мрежата.

2005 г.: интернет наброява 1 милиард потребители по света.

2007 г.: в Естония са произведени първите парламентарни избори с онлайн гласуване.

2012 г.: социалната мрежа "Фейсбук" има над 1 милиард потребители. Освен това спорен договор на ООН за регулиране на телекомуникациите е подписан от 89 държави, но 55 други, между които САЩ и Франция, се противопоставят в името на на свободата в интернет.

2013 г.: 44% от населението в света, или близо 2,7 милиарда души имат връзка с интернет. Китайският изпреварва английския като доминиращ език в мрежата.