Орган на ООН реши да изключи Иран от Комисията на ООН за статута на жените (CSW), заради жестоките репресии над протестите, избухнали там в последните месеци след смъртта на млада жена, предаде ДПА.
При гласуване в Икономическия и социален съвет на ООН в Ню Йорк вчера 29 от общо 54-те страни членки подкрепиха резолюция, предложена от САЩ. Русия, Китай и други страни гласуваха "против".
Комисията, състояща се от 45 членове, избирани с мандат от няколко години, работи за постигане на равенство между половете и за засилване на ролята на жените и момичетата в обществото.
Вчера Икономическият и социален съвет изрази дълбоко безпокойство от действията на Иран "от септември насам, които постоянно подкопават и все повече потискат човешките права на жените и момичетата, включително правото на свобода на изразяване и мнение, често прибягвайки до прекомерна сила".
От средата на септември в Иран има протести срещу политическия елит и режима в страната. Повод за антиправителствените протести беше смъртта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини на 16 септември. Тя почина в полицейския арест броени дни след като беше задържана за нарушаване на строгите ислямски правила за облеклото.