Сръбската опозиционна партия Движение на свободните граждани (ДСГ) призова днес премиера Ана Бърнабич да започне да се ангажира със сериозни дипломатически дейности и да намери начини за деескалация на ситуацията в Северно Косово вместо обидена да пише туитове и да сипе упреци срещу високопоставени представители на западните държави, които са единствените, които имат силата да защитят сърбите в Косово, пише вестник "Данас".
Бърнабич и правителството трябва да се посветят на работата с международната общност за това как да върнат сърбите в институциите на Косово по малко по-достоен начин, се казва в съобщение на партията.
С това ДСГ има предвид преди всичко връщането на 460 полицаи, които защитаваха сигурността на сръбската общност в Северно Косово, "вместо нереалистичните искания към КейФОР да позволят връщането на до хиляда сръбски войници в Косово, защото това никога няма да се случи и това е ясно на всички в сръбската и международната общност".
Направена бе оценката, че Бърнабич "харчи ненужно преговорен капитал", придобит със спазване на предишните споразумения.
"Един отговорен премиер не би повдигал излишно бойния морал в общество, което вече е достатъчно отровено от войнствени идеи, а би се опитал да успокои ситуацията и да постигне решение, при което да бъдат спасени животите първо на косовските сърби", се казва в съобщението на ДСГ.
Премиерът Ана Бърнабич написа снощи в Туитър, че специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар, който заяви, че САЩ са против връщането на сръбски войници в Косово, е поел ролята на Съвета за сигурност на ООН и че той е поредният политик, който е против Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, съобщи още вестник "Данас".
Бърнабич попита в Туитър, щом нито една от резолюциите и споразуменията не са валидни, трябва ли Сърбия да следи хороскопа на триото "Велики лидери", за да помогне за спасяването на мира в света.
В поредица от туитове за Ескобар, германския министър Аналена Бербок и докладчика на ЕП за Косово Виола фон Крамон, сръбският премиер добави, че това трио ще решава всички глобални въпроси, без да е необходимо да се организира заседание на Съвета за сигурност, което, както тя заяви, е част от мерките за икономии.
"Щом постигнатите досега споразумения и резолюции не се спазват, според кое споразумение, резолюция, принципи трябва да действаме? Или просто трябва да следим вашия хороскоп, за да отгатваме желанията ви и да помогнем за спасяването на мира в света", написа Бърнабич в Туитър.
"Благодаря ви за отделеното време, мога само да си представя колко е трудно да управляваш света вместо ООН", написа още тя в туита за Ескобар.