Деца и възрастни с увреждания представят на базар в Русе ръчно изработени от тях коледни украшения. Инициативата е на Общината. Всяка организация, предоставяща социални услуги, е подредила свой щанд с изделия в Доходното здание.
От сдружение „Дете и пространство“ показват сурвакници с навита вълна, плетени бутилки, гирлянди, новогодишни късметчета, както и коледни играчки.
Стоянка Цанева, социален педагог в сдружение „Дете и пространство“, обясни, че на младежите, които са с леко умствено изоставане, им е отнело два месеца да изработят артикулите и са се справили отлично.
„Изработили са и играчка за коледната елха, като са използвали електрическа крушка. Личи си, че детето не е боядисвало крушката прецизно, но ние сме затова - да помагаме“, обяснява Цанева.
Артикулите нямат цена и всеки, който иска да се сдобие с коледно украшение, може да дари средства в специална кутия.
Събраните пари ще бъдат използвани за закупуване на уреди. От сдружението искат да се сдобият със специална люлка за деца в инвалидни колички, която е на стойност над три хиляди лева.
Изработването на коледни украшения е подходяща терапия и повлиява много добре на децата и младежите с увреждания, каза пред БТА ерготерапевтът в сдружение „РАЛИЗ-БАЛИЗ“ Василена Недева.
„Влияе им много добре, зарежда ги с енергия и самите те изпитват желание да изработват коледни украшения. Това ги вдъхновява, развива им и творческите заложби, а ние само им помагаме“, обяснява ерготерапевтът.
Децата и младежите са изработили коледни значки и топки, свещи от восъчни листове, а със събраните средства ще бъдат закупени материали и техника.
„Значките ги правим на специална машина. Младежите и децата ги изработват, изрязват си картинките и след това сглобяват частите. Свещите от восъчни листове се навиват на ръка“, каза още Недева.
В сдружението работят с 32 деца и младежи с различни увреждания - със синдром на Даун, с аутизъм.
Мария Неделчева, трудов терапевт в центъра за консултиране и кратка терапия „Решения“ в Русе, обяснява, че изделията са изработени в работилницата от над 50 потребители с психични проблеми.
„Това е занимателна арт терапия, която ги успокоява. Действа им добре. Справят се отлично с поставените задачи“, казва Неделчева.
Базарът ще продължи до петък.