Спор по въпроса кога да бъдат гласувани промените в Закона за движението по пътищата, който се разглежда днес на първо четене в НС предизвика лавина от изостряне на напрежението, предизвикано от депутати от ГЕРБ, предаде БГНЕС.

Мая Манолова, която председателстваше заседанието, заяви, че промените ще бъдат гласувани на утрешното пленарно заседание. Именно това предизвика недоволство в пленарна зала. Георги Андонов от ГЕРБ реагира с думите: проблем е как председател на заседанието се държи. Постоянно отлагате гласуване на закони поради елементарен факт – нямате мнозинство в залата в момента, каза той. Андонов призова промените да бъдат подложени своевременно на гласуване. Мая Манолова му отговори, че председателят определя времето за обсъждане на всяка точка на дневния ред, както и деня и часа, в който ще се извърши гласуването по нея.

След серия от реплики от парламентарната трибуна между спорещите и след като Манолова не даде думата на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова народните представители от парламентарната й група започнаха да тропат с ръце и да скандират: "Оставка". Те продължиха с виковете и тропането, докато Ваня Добрева представяше становище за промени в Закона за професионалното образование и обучение. Което предизвика реакцията и на зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева. "Не можете да владеете залата, г-жо Манолова. Това е резултат от грубото потъпкване на всякакви парламентарни правила в нашия правилник. Може ли да ми посочите на какво основание си позволявате да правите квалификации на парламентарни групи? Съберете се, направете си консултацията с председателя и другия заместник-председател, вземете се в ръце, за да може да продължи работата на днешното заседание. В противен случай, както сте го подкарали, не води към нищо добро, каза тя.

Мая Манолова й цитира Правилника на НС, чл.51 с уверението, че председателят има право на обяснение до две минути. Крайно време е ПГ на ГЕРБ да прочете парламентарния правилник, поясни тя.

Депутатът от КБ Страхил Ангелов също се включи в спора и призова към успокояване на залата като предложи да бъде дадена почивка. "Дайте да се успокоим. Мачът е утре и се играе на националния стадион", посочи той. В момента народните представители са в почивка за успокояване на емоциите.