Световната здравна организация (СЗО) обяви, че е силно обезпокоена от повишаващата се устойчивост към антибиотиците при хората, предаде ДПА. 
Институцията публикува нов доклад, който разкрива "нарастващата резистентност към антибиотици за бактериални инфекции при хората" в световен мащаб.
Според експерти на СЗО антибиотичната резистентност е "глобална заплаха" както за общественото здраве, така и за икономиката.
По данни на организацията 1,3 милиона души умират всяка година, защото антибиотиците не са ефективни в борбата с инфекциите, от които страдат.
В Европейското икономическо пространство здравните последици от антибиотичната резистентност са сравними с тези от грип, туберкулоза и ХИВ/СПИН взети заедно, казват от Европейския център за контрол и превенция на заболяванията. 
Според доклада на СЗО за антимикробната устойчивост "високи нива (над 50 на сто) на резистентност са докладвани при бактерии, които често причиняват инфекции на кръвта в болниците."
Отчетено е увеличение на подобни случаи с най-малко 15 процента в сравнение с нивата през 2017 г., казват още от организацията.
Това може да се дължи отчасти на "повишеното лечение с антибиотици по време на пандемията от КОВИД-19".
От СЗО подчертават необходимостта от по-добри данни, тъй като настоящата картина може да бъде изкривена заради ниското покритие на тестовете.
Китай например не е сред 127-те страни, които са дали информацията за базата данни на СЗО.
От СЗО казват, трябва да се предприемат незабавни действия.