Финландия е изправена пред нарастващ риск от прекъсване на електрозахранването през идните месеци заради поредно забавяне при въвеждането в експлоатация на новия ядрен реактор "Олкилуото-3" (Olkiluoto-3), съобщи националният мрежови оператор "Фингрид" (Fingrid), цитиран от Ройтерс.
"Фингрид" и местният държавен енергиен орган предупредиха гражданите и бизнеса във Финландия да се подготвят за възможни спирания на електрозахранването, особено ако новият енергоблок "Олкилуото-3" не се окаже надежден. Междувременно страните в цяла Европа се стремят да ограничат потреблението си на енергия, борейки се с намалените доставки на руски газ и други енергоносители заради войната в Украйна.
Страната "ще разполага с по-нисък наличен производствен капацитет, отколкото бе изчислено по-рано, което подчертава важността на икономиите на електроенергия и конкретния момент за нейното използване, за да се гарантират необходимите количества енергия", посочиха в изявление от "Фингрид".
Финландия е намалrла потреблението си на електроенергия със 7 на сто през октомври на годишна основа, но то обикновено достига пикови равнища през студените зимни месеци, когато отоплението на сградите се засилва.
Реакторът "Олкилуото-3" е първата нова ядрена мощност във Финландия от повече от четири десетилетия, както и първата в Европа от почти 15 години, като разполага с капацитет за производство, съответстващ на около 14 на сто от потреблението на електроенергия в страната, според оператора на проекта "Теолисууден Войма Ой" (Teollisuuden Voima Oyj - TVO).
През октомври операторът съобщи, че са открити пукнатини в четирите помпи, захранващи с вода ядрения реактор "Олкилуото-3", което допълнително забави пуска му, първоначално планиран още за 2009 г.
Производствените тестове са отложени най-рано до 25 декември, докато по-рано се планираше това да се случи на 11 декември. Достигане на пълен капацитет за производство се планира да започне най-рано на 6 февруари, докато предишната определена дата бе 22 януари, посочиха от "Теолисууден Войма Ой".
Според компанията "разследването на повредата в помпите за захранване с вода на "Олкилуото-3" е в последния си етап. След като разследването приключи, ще бъде взето решение за пускането на реактора в експлоатация".
В допълнение към опасенията на Финландия за евентуално прекъсване на електрозахранването, съседката й Швеция, основен износител на електроенергия, изключи ядрения си реактор "Оскарсхамн 3" (Oskarshamn 3) от днес до 18 декември за извършване на дейности по поддръжката му. Друга шведска ядрена мощност - реакторът "Рингхалс 4" (Ringhals 4) също е спряна до края на февруари.
"Метеорологичните условия през предстоящата зима и наличието на внос на електроенергия от Южна Швеция са други важни елементи на несигурността по отношение на достатъчните количества електроенергията", предупреди ръководителят на "Фингрид" Туомас Раухала.
Вносът на електроенергия от Русия за Финландия спря през май, след като руският енергиен холдинг "Интер РАО" заяви, че не му е било платено за електроенергията, която е доставил. Това увеличава нуждата от стартиране на новия реактор "Оскарсхамн 3".
Той е в процес на изграждане от 2005 г., но се сблъска с технически проблеми, предизвикали забавяния на проекта и продължителна съдебна битка.