Президентката на Република Гърция Катерина Сакеларопулу приключи официалното си посещение в България, съобщи гръцката агенция АНА-МПА.
Днес Сакеларопулу се срещна с представители на гръцки сдружения и изселнически организации, както и с преподаватели и учители по гръцки език в София.
По-рано днес тя посети Националния археологически институт, а вчера - храм-паметника "Александър Невски".
"Гърция се стреми да укрепи отношенията си със съседните държави, за да се изправи срещу застрашаващи и незаконни практики, които подкопават сигурността и стабилността", каза гръцката президентка на съвместната пресконференция вчера с българския си колега Румен Радев.
Сакеларупулу също говори за сътрудничеството между двете страни, „основано на нашата съвместна визия за бъдещето на сигурността, мира и просперитета за нашите страни, както и за по-големия регион. Като съседи, партньори в Европейския съюз и съюзници в НАТО, Гърция и България представляват стълб на стабилността в Югоизточна Европа“.
Сакеларопулу също обърна внимание на енергийната сигурност, неотдавнашното начало на експлоатацията на междусистемната връзка Гърция-България (IGB) за природен газ и „вертикалния коридор“ на природен газ, който се създава заедно със строящото се плаващо съоръжение за регазификация на пристанището на Александруполис.
Президентът Радев заяви, че двустранните отношения са на стратегическо ниво и играят неоценима роля за мира и стабилността на Балканите. Той отбеляза още, че през последните три години, включително годините на пандемията, "търговският обмен между двете страни е нараснал с над 1 милиард евро до 4,5 милиарда евро -  доказателство за динамичното развитие" на двустранните отношения във всички социални сектори и икономически живот.
Работата по преноса на енергия продължава и двете страни се допълват взаимно, каза той. Гърция получава над 30% от електроенергията си от България, както и над 45% от зърнените си култури, а България осъществява голяма част от износа си през пристанище Пирея, отбеляза Радев. Той също така подчерта връзките между град Солун и Русе и между Александруполис и Бургас за доставка на суровини и към други страни, включително Румъния и Украйна, в „израз на общия принцип на ЕС, тоест на солидарност ."
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)