САЩ наложиха санкции на турски бизнесмен, заподозрян, че е натрупал стотици милиони долари, като е търгувал с петрол, идващ от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, предадоха световните агенции.
Съткъ Аян, който е приближен на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, както и синът му и един от най-близките му съратници, бяха поставени в черния списък на американското министерство на финансите. Техните авоари бяха замразени в САЩ и им беше забранен достъпът до основните финансови пазари.
Министерството на финансите обвинява Аян, че се е притекъл на помощ на силите Ал Кудс, които са елитно подразделение на революционните гвардейци, като е уредил продажбата и доставката на петрол, под техен контрол, на Китай, други купувачи от Югоизточна Азия, Европа и Обединените арабски емирства. Той е допринесъл и за трансфер на приходите от тези продажби за революционните гвардейци.
Според министерството на финансите Аян е използвал мрежата на холдинга си АСБ, регистриран в Гибралтар, за да укрива произхода на петрола и предназначението на плащанията.
Бизнесменът е прибягнал и до една от компаниите си, за да купи танкер, плаващ по панамски флаг, за революционните гвардейци.
Бахадин Аян, един от синовете на Съткъ Аян, и Касъм Йтзас, един от висшите кадри в холдинга АСБ, който се е занимавал лично с повечето от делата на Аян, също бяха поставени в санкционния списък. Министерството на финансите постави и около 20 компании от холдинга АСБ и от мрежата на бизнесмена в черния си списък.