В Белгия жените вече ще могат да заченат със замразена семенна течност десет години след смъртта на партньора си, предаде за БТА белгийската агенция Белга. Понастоящем срокът е от две години, но белгийският министър на здравеопазването Франк Ванденбрук смята, че това времево ограничение създава ненужно притеснение у жените. Неговото предложение за удължаване на срока вече премина на министерско равнище и през януари ще бъде подложено на обсъждане от правителството.
"След смъртта на партньора си всяка жена преминава през много труден период. Искаме да дадем на жените необходимото време. От една страна, време за траур, от друга страна, време да решат дали искат да забременеят", каза министър Ванденбрук.
Блогърката "Мадам Бакстър" вече повдигна по-рано въпроса. Тя е загубила своя съпруг преди години. Преди смъртта му те решили да замразят семенната му течност, но когато той починал, Лаура - истинското име на "Мадам Бакстър" - била притисната от краткия срок, за да вземе решението да забременее.
"Законодателството, което посочва Лаура, е остаряло. Сега трябва да се правят прибързани решения. Също така краткият срок създава допълнително натоварване, тъй като може да се опитате да забременеете в продължение на най-много година и половина. От друга страна, може да започнете инвитро оплождане чак шест месеца след смъртта на съпруга си", обясни министър Ванденбрук.
Затова той иска да промени закона така, че след изтичането на двугодишния срок, той автоматично да стане десетгодишен. Замразените сперматозоиди са годни за оплождане до десет години. "По този начин давате на всяка жена времето да се справи с болезнената загуба и да направи добре обмислен избор дали да забременее от починалия партньор".
Предложението вече премина на министерско равнище. През януари ще бъде подложено на обсъждане от правителството. По-рано тази седмица депутатът Навал Фарих призова за удължаване на срока. "Нечовешко е жените в траур да бъдат принудени да вземат решение дали да имат дете, притиснати от времето", каза Фарих. 
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с белгийската агенция Белга)