Най-голямата завеса от коледни светлини с дължина 100 метра се спуска над парка „Друмул Таберей“ („Drumul Taberei“) в сектор 6 на Букурещ. Украсата е дело на международна компания, създала декорации за „Рокфелер център“ в Ню Йорк и е част от „West Side Christmas Market“ в румънската столица. Той се провежда за първи път тази година, предаде новият кореспондент на БТА в румънската столица - русенката Мартина Ганчева.
„Реализирахме идея, която съществува от осем години. Да създадем вълшебно място, където духът на зимните празници оживява и където екип от сръчни елфи подготвят Коледа. Искаме столицата на Румъния да се превърне в традиционна дестинация през зимните празници“, споделят инициаторите на проекта.
„Създадохме този Коледен базар за радост на семействата и децата в града. Искам да се превърне в традиция за много години напред. Очаквам ви всички заедно да започнем коледното приключение“, заяви кметът на Сектор 6 Чиприан Чуку.
Той предупреди гостите и жителите да идват без лични автомобили, а с градски транспорт поради липсата на достатъчно паркоместа в района.
100 000 души са посетили панаира само през първите четири дни след откриването му, съобщават организаторите.
Виенско колело с височина 33 метра и ледена пързалка с площ 660 квадратни метра са само част от атракциите. Един час на леда струва 20 леи (8 лв.), 25 леи (10 лв.) е билетът за колелото.
Греяно вино и греяна ракия се продават за 10 леи (4 лв.). Такава е цената и на чаша горещ шоколад или халба бира. Посетителите могат да опитат пушени свински уши (20 леи за 100 грама) и пушена сланина (15 леи за 100 грама). На щандовете за храна се предлагат още румънски сирена и колбаси, белгийски пържени картофки, молдовски и дори кубински деликатеси.
Входът е безплатен, а посетителите могат да пазаруват от 60 къщички изделия от восък, ръчно направени бижута и венци, захарни лакомства. За децата има специална пощенска кутия, където могат да оставят писма за Дядо Коледа, а на Бъдни вечер ще бъде организирана томбола.
„West Side Christmas Market“ работи всеки ден до 27 декември между 12.00 и 23.00 ч. Входът е свободен.