Протестиращи в Монголия се събраха днес в столицата за пети пореден ден при минусови температури за протест, на който осъдиха възприеманото от тях като корумпирано правителство на страната въпреки арестите на осем души, заподозрени в т. нар. кражба на въглища, предаде Ройтерс.
Хиляди демонстранти се стичат от неделя насам на площад "Сухбаатар" в столицата Улан Батор. Те отправиха призив към правителството да разкрие отговорните за изчезналите най-малко 385 хиляди тона въглища в периода от 2013 г. до 2019 година.
Правителството съобщи през октомври, че е открило липсата на въглищата след сравняване на данните за монголския износ с данните за вноса, съобщени от Китай, който е основният купувач на монголски въглища. Това допринесе допълнително към недоволството от нарасналите разходи за живот и неравенството в обществото, които вече по-рано тази година отприщиха протести. 
По данни от централната банка въглищата са генерирали повече от половината от експортните приходи на Монголия през първите 10 месеца на тази година. “Излезте, излезте“, скандираха събралите се на площада пред сградата, в която се помещава правителството. Протестиращите се опитаха да щурмуват сградата в понеделник, но оттогава протестите запазиха мирен характер. Някои от тях носеха плакати с надпис "Назовете крадците" и "Какво направихте с парите на данъкоплатците? Искаме да живеем щастливо в Монголия".
Правителството вчера обеща да направи разследване и да накаже “крадците на въглища“, като посочи поименно 10 служители, срещу които в момента се води разследване. Премиерът Лувсанамсрайн Оуюн-Ердене организира шестмесечно разследване на държавната компания Ерденес Таван Толгой, която притежава лицензи за добив на въглища в най-голямото находище на въглища в страната. Арестувани са бившия директор на компанията и още 7 души, каза пред протестиращите министърът на правосъдието и вътрешните работи Хишеегийн Нямбаатар.
Но това не успя да потуши гнева на обществеността. Някои от хората призоваха вчера за оставки на политици.
Властите за първи път започнаха да разследват кражбата на въглища преди девет години, каза Оюнгерел Цедевдамба, бивша депутата и основателка на Партията на гражданското единство. “Сега хората настояват да се обявят резултатите от разследванията“, добави тя. На 21 декември ще се проведе първо обществено заседание, на което ще се обсъди корупцията, свързана с въглища.