Дигиталната самоличност е толкова важна, колкото и реалната, каза пред ученици в Разград специалистът по киберсигурност Явор Колев. 
Близо 500 деца от пети до осми клас от основните и средни училища в общината присъстваха на открития урок, който се проведе в залата на Общинския културен център. В дискусията, която е част от националната кампания „Пази детето в интернет“, се включиха и представители на институции, ангажирани с проблематиката.
Киберекспертът сподели колко важно е децата да внимават каква дигитална самоличност изграждат, защото някога това може да окаже негативно влияние при кариерното им развитие. Явор Колев заяви, че най-потърпевши от киберпрестъпленията са децата, защото са наивни и доверчиви. Той призова учениците да бъдат внимателни, когато общуват в интернет пространството. 
Експертът каза още, че кибертормозът е много популярен в училищата. По думите му той започва първоначално с невинна забележка под снимка или подигравателен коментар, впоследствие ескалира в скандал, стига до бой в двора на училището и приключва в болница. „Поведението ни в интернет трябва да бъде толкова отговорно, колкото и в реалното пространство. Както в живота, така и в интернет трябва да бъдем възпитани и културни“, обясни Колев. Той добави, че е много важна и ролята на родителите, които трябва да знаят какво прави детето им в интернет, за да го предпазят. Според експерта въпреки настъпилите изменения в законодателството, все още има пропуски и наказанията за киберпрестъпления са недостатъчно строги.
Явор Колев заяви, че ще предостави видеофилма и презентацията, които изгледаха учениците на Общинския съвет за наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, за да има възможност да се представят и пред останалите ученици, с които те работят. 
Срещата в Разград беше организирана по инициатива на заместник-кмета Добрин Добрев, Общинския съвет за наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, със съдействието на регионалния представител на „Лев инс“ Иван Йорданов. 
Зам.-кметът изрази удовлетворение от засиления интерес към открития урок, който по думите му показва, че темата за киберпрестъпността срещу деца е чувствителна и актуална. „Освен, че децата трябва да внимават, ние, възрастните и институциите, трябва да направим всичко по силите си, за да се справим с проблемите, предизвикани от киберпрестъпниците“, добави той. 
Преди открития урок заместник-кметовете Добрин Добрев и Полина Иванова се срещнаха в сградата на община Разград с лекторите и инициатори на социалната кампания Явор Колев и Зоя Василев – национален координатор на кампанията, която цели превенция на онлайн тормоза и посегателството над деца. Гостите на Разград благодариха за активността на местната управа по отношение на превенцията на киберпрестъпленията срещу деца. Явор Колев подчерта, че подкрепата на общините в подобни инициативи е много важна за реализацията им.