НАТО е единственият алианс за колективна сигурност в Европа и то с подкрепата на САЩ. Това каза Деспина Афентули, изпълнителен директор на Института за международни отношения в Гърция, по време на международната конференция „Войната се води не само на бойните полета: Хибридната война на Русия“. Събитието е организирано в София от фондация „Конрад Аденауер“ съвместно със Софийския форум за сигурност. 
Афентули подчерта, че включването на нови членове доказва, че НАТО е все още атрактивен. Разширяването на НАТО означава голяма трансформация за всички страни членки на алианса, защото ние имаме война в Европа и трябва да го осъзнаем, добави тя.
Според нея все още говорим за войната в Украйна, все едно е някъде другаде. В обществения дебат войната е извън Европа, но на практика тя е в Европа, изтъкна Афентули. 
Това е за пръв път от Втората световна война - че война с тези размери се случва на континента Европа. В допълнение това е война с конвенционални средства, защото досега бяхме подготвени за войни от друг характер, а не за конвенционални, заяви тя. По думите й във фокуса са били кибер войните, космическите и хибридните войни.