Дори и без внесен официален бюджет за 2023 г. партиите се опитват да натоварят предизборно финансите на държавата с огромни непредвидени харчове. Това става ясно от предложенията между двете четения на внесения от служебния кабинет специален закон, с който се удължава действието на тазгодишния бюджет и догодина.

Най-голям противник на този подход бяха от БСП и „Продължаваме промяната“. Те настояват, че е нужен нов бюджет, а бившият финансов министър Асен Василев изрази опасение, че с т. нар. „удължителен закон“ може да се вкарат големи разходи без източник на приходи срещу тях. Сега обаче самият той предлага точно такива разходи.

Василев и негови колеги от „Продължаваме промяната“ са внесли десетина предложения, с които бюджетът би се натоварил с милиарди. По подобие на БСП, формацията на Асен Василев и Кирил Петков предлага рязко вдигане на минималната работна заплата от 710 на 850 лв. и връзването ѝ като 50% от средната брутна заплата. Както стана ясно от служебния министър на финансите, това ще увеличи дефицита с около 700 млн. лв., но според Василев „ще позволи автоматично актуализиране на МРЗ, така че тя да отговаря на ръста на икономиката“.

„Продължаваме промяната“ предлага нивото ѝ да се определя като 50% от средната работна заплата за първите шест месеца на текущата година, докато БСП предлагаха „до 31 октомври на предходната година“, което обаче е невъзможно, тъй като липсва такава официална статистика към декември, когато обикновено се приема бюджета за следващата година.

Освен това бившите управляващи предлагат и рязко повишаване на данъчните облекчения за отглеждане на дете. За едно дете да стане 900 лв., за две деца – 1800 лв. и за три деца – 2700 лв.

„Продължаваме промяната“ отваря и позабравената тема за изплащането на болничните. Асен Василев и неговите колеги предлагат третият ден от болничните, който в момента се плаща от бизнеса, да бъде поет от държавата. Според формацията това е „допълнителна тежест за бизнеса“ и „пречи на развитието на малките и средни предприятия“.

Припомняме, че бизнесът започна да плаща първите три дни от болничните през 2010 г. като временна антикризисна мярка, но десетилетие по-късно ситуацията е същата. Според Василев и неговите колеги това облекчение е „път за еманципирането на българския бизнес“.

Василев предлага и отпускът по майчинство след първите шест месеца да може да се ползва не само от майката и бащата, а и от някой от техните родители, ако работят на трудов договор. Целта е повишаване на икономическата активност при младите семейства и връщането на пазара на труда на млади хора.

Част от предложенията са още обвързването на размера на ваучерите за храна като 25% от минималната работна заплата. До момента те всяка година се приемат като абсолютна стойност като част от бюджета. С удължаването на тазгодишния бюджет тяхното ниво ще се запази от 200 лв.

Между двете четения на специалния законопроект на служебния кабинет „Продължаваме промяната“ вкарва и идеята си за нов механизъм на „швейцарското правило“. Това обаче вече се разглежда от парламента като законопроект за изменение на Кодекса за социално осигуряване и вече дори бе одобрено от социална комисия.

Партията предлага и запазване на намалената ДДС ставка от 9% за ресторантьорския бранш. Тя бе въведена по време на COVID кризата от ГЕРБ и сега „Продължаваме промяната“ я описва като „една от най-успешните антикризисни мерки“. Това се случва въпреки че като цяло в Европа все по-малко се залага на диференцирани ставки.

„Възраждане“ отново против ваксините

„Възраждане“ също предлага промени в бюджета, като иска средствата за медицинска помощ при COVID и за ваксините против вируса да бъдат пренасочени за увеличаване на заплатите за персонал в здравната сфера и за лечение на деца.

Формацията предлага и временно данъчно облекчение за малките и средни предприятия. Идеята е те да получат 5% данъчно облекчение от данък „печалба“ за следващата година.

ДПС помисли за общините

ДПС не са внесли проекти за натоварване на бюджета с нови разходи, а вместо това добавят няколко текста, с които дават повече свобода на общините. Предложенията на Движението целят ако общините имат неусвоени средства към края на годината за определени дейности, да могат да ги използват за същите дейности през следващата година и да не ги възстановяват към бюджета.