Правителството на Хондурас снощи мобилизира хиляди полицейски служители в районите, контролирани от престъпни групировки, с което постави началото на частично извънредно положение в части от два от най-големите градове на страната, предаде Ройтерс.
Решението за въвеждане на извънредно положение е част от репресиите на левия президент Ксиомара Кастро срещу банди като "Мара Салватруча" и "Барио 18".
През последните месеци бандите се опитаха да събират в някои градове така наречения "данък война", при който престъпните групировки изнудват физически лица или фирми. Бандите подпалват автобуси и убиват шофьори, които не плащат.
Според началника на полицията в страната Густаво Санчес мярката, обявена миналата седмица, суспендира някои конституционни права в Тегусигалпа и Сан Педро Сула и ще продължи до 6 януари. Националната полиция разполага с по 1000 служители във всеки град, заяви Санчес на пресконференция снощи.
Санчес заяви, че частичното спиране на конституционните права няма да засегне по-голямата част от хондурасците, а само тези, които властите "определят и считат за отговорни" за връзки с престъпността.