За трета поредна година в САЩ има над 600 инцидента, свързани с масова стрелба, а годината все още не е приключила, пише израелската информационна агенция ТПС. Но един израелски стартъп си е поставил за цел да се справи с този проблем, като използва изкуствен интелект за откриване на заплахи и за прилагане на мерки за сигурност в отговор на откритите заплахи.
Стартъпът се казва "Габриел". Той обяви пускането в действие на най-новата версия на свой софтуерен продукт за борба с нарастващите случаи на масовите стрелби в САЩ. Използвайки най-новата технология на изкуствения интелект, продуктът на "Габриел" идентифицира ранни признаци на заплаха, включително агресивно поведение, оръжия или изстрели.
След като бъде идентифицирана опасността, технологията задейства незабавни животоспасяващи действия, включително изпращане на предупреждения, отправяне на сигнал за помощ и предоставяне на екипите, които обичайно се озовават първи на сигнала за помощ, на видео на живо и на комуникационни средства от мястото на инцидента. След като са се запознали благодарение на софтуера със ситуацията в реално време, екипите не само разполагат с бърза и точна информация, но могат и незабавно да дадат точни инструкции на гражданите, за да спаси живота на хората.
Първоначално внедрен в училища и религиозни обекти, софтуерът на компанията "Габриел" вече може да се открие и в офиси, центрове с бази данни и здравни заведения. Технологията може да бъде интегрирана в съществуващи системи за сигурност.
"С тази технология вече можем да предприемем проактивни стъпки, за да защитим ценния живот на хората и да предотвратим такива често срещащи се опасности, произтичащи от действителните заплахи, като например нерешителността на хората да действат, твърде късните обаждания до 911 и дезинформацията“, каза Йони Шеризен, изпълнителен директор на стартъп компанията. "Това спестява ценно време и спасява животи“, допълни той. 
(Новина, избрана от израелската агенция ТПС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите.)