Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, който присъства на срещата на Европейски съюз-Западни Балкани в Тирана, заяви, че има напредък по въпроса за разграничаването на изключителната икономическа зона (ИИЗ) с Албания, пише в. „Катимерини“.
По мнението на Мицотакис наближава моментът, в който ще бъде подписано съответното споразумение по въпроса. Той посочи още, че Гърция е доказала, че може да решава такива неуредени въпроси въз основа на международното право, както ще се стремят да направят и в този случай.
Същевременно премиерът изказа съжаление, че поради метеорологичните прогнози няма да успее да посети областите, в които живеят членове на гръцката общност. „Ще осъществим това посещение възможно най-скоро. Искам да посетя нашите сънародници“, подчерта Мицотакис.
По отношение на перспективата за присъединяване на държавите от Западните Балкани в ЕС, гръцкият премиер изказа удовлетвореността си, защото - както каза - за първи път такава среща се организира от страна кандидат за присъединяване, като припомни, че цялата процедура е започнала от Солун през 2003 г.
„Гърция продължава да подкрепя европейската перспектива на Западните Балкани“, отбеляза министър-председателят. 
В контекста на отношенията на Гърция с Албания, Мицотакис посочи, че желанието е двустранните отношения да бъдат поставени в орбита на още по-голямо сближаване.