Днес, на 6 декември, във Видин с признателност си спомнят за големите дарители на града в миналото. Като Ден на дарителя 6 декември се отбелязва от 1937 г. Поводът е дарение от 20 000 наполеона, които дарява на родния си град Шумен Нанчо Попович, български емигрант, за построяването на сграда за едно от първите девически училища в страната. Оттогава на 6 декември отдаваме  благодарност и почит към всички благодетели на българщината и духовността, каза за БТА видинският историк Захари Захариев.
Видинският край с основание се гордее със своите дарители от близкото и далечно минало, сред тях са  десетки видински граждани, общественици, духовници, интелектуалци. Сред големите имена се нареждат видинските митрополити. Един от тях е първият български екзарх и видински митрополит Антим I, уточнява Захариев. Екзарх Антим I дарява терен и средства за построяване на девическо училище във Видин. То е построено след неговата смърт и е известно  и до днес сред видинчани като "Зеленото училище". Той е един от основните дарители и за изграждането на храма "Св. Димитър".
Неговият наследник на митрополитското кресло - митрополит Кирил Видински, дарява 10 000 лева за построяването на сграда на читалище "Цвят" в дунавския град. Митрополит Неофит, който е заемал митрополитското кресло от 1914 г. до смъртта си през 1971 година, е един от най-крупните дарители. По негово време във Видинската епархия се създават няколко благотворителни фонда, благодарение на които са изградени сградата на Видинската света митрополия, построен е мавзолеят-паметник на Антим I. С негово лично дарение е изграден и детският дом "Желязко Попниколов". Построеното с техните дарения съществува и до днес във Видин и напомня за тяхната голяма благотворителност, отбеляза Захариев.
Друг крупен дарител във Видинско е Тома Лозанов, търговец и индустриалец. Благодарение на дарените от него суми, във Видин са построени редица емблематични сгради в началото на 20 век - Търговският дом, сградата на Българска земеделска и кооперативна банка, стопанското девическо училище. Той предоставя на Видинската община 2 милиона лева дарение и волята му е те да бъдат употребени за направата на модерна баня за гражданите на града.
Ценно дарение за града прави и търговецът Йоница Николов (1862-1937). Семейството му дарява сумата от 500 000 лева за довършване на започнатата от Общината сграда, предназначена за приют за недъгави старци. Семейството обявява дарението на 10 март 1924 г. на заседание на Градския общински съвет. По-късно, през декември, Николови разбират, че парите не достигат за довършване на сградата на приюта и отзивчиво увеличават дарението си с още 100 000 лв. Междувременно общинските съветници именуват улица на тяхно име. Приютът е завършен през 1927 г. и открит тържествено на 2 юни (Спасовден). Молебенът е извършен от Видинския митрополит Неофит в присъствието на кмета на града Стефан Станев, видинското гражданство и 32-ма възрастни хора, за които е предназначен. Част от възрастните хора са българи, има турци и маджари, двама са напълно слепи, двама парализирани. На възраст те са от 50 до 98 години, разказа историкът.
Построяването на приюта за стари хора струва над 2 млн. лв. и има възможност да подслони над 100 възрастни хора. Мебелировката е за сметка на Благотворителното християнско братство във Видин. За прехраната на възрастните хора общината ежегодно отпуска по 80 хил. лв., а братството - по около 30 хил. лв. годишно. Приютът съществува до края на 60-те години, след което върху основите му е построена сградата на ХЕИ - Видин, днес - Регионалната здравна инспекция.
На 15 септември 1911 г. Йоница Николов прави и друго дарение: място за строеж на училище в родното му село Капитановци. Училището е построено с труда на хората от селото, сградата е завършена на 1 септември 1914 г. На 18 май 1922 г. Йоница Николов подарява на бедните ученици сираци от селото облекло на обща стойност 4 145 лв. и книги и списания за училищната библиотека. През 1922 – 1923 г. за всички бедни ученици и ученички подарява „потреби” на обща стойност 2 000 лв. 
Портретите на Йоница Николов и съпругата му са част от семейния фонд на видинските художници Анета Дръгушану и Георги Петров, които преди три години те дариха в Държавен архив - Видин, каза за БТА Светла Кръстева, директор на архива. В масивите на архива се съхраняват много снимки и документи на десетки дарители и благодетели  на Видин. Те разказват за благородните им инициативи, които днешното поколение пази грижливо, за да предаде в бъдеще, допълни историкът Захари Захариев.