Повече от 46 000 пациенти, от които 7900 с остър миокарден инфаркт, са преминали през кардиологичната болница "Медика Кор" за 15-те години от създаването ѝ, които лечебното заведение отбелязва днес, съобщи административният директор на "Медика" Алис Муртезова.
Годишнината бе отбелязана с тържествен водосвет за здравето на всички пациенти и медицинския персонал на лечебното заведение.
Специализираната болница за активно лечение по кардиология е открита на 6 декември 2007 година. Тогава в лечебното заведение са работили дузина лекари и медицински сестри, а днес техният брой е повече от 160 души. 
В болницата са лекувани пациенти от всички области в България, като най-много те са от Русе, Силистра, Разград, Търговище и Велико Търново. 
"Кардиологичната болница се развива непрестанно, за да подсигури качествена медицинска помощ за диагностициране, консервативно и инвазивно лечение на широк кръг заболявания", обясни Муртезова. 
По думите ѝ от 2010 г. има система за ранна диагностика на остър миокарден инфаркт. Девет години по-късно отваря врати и Център по кардиостимулация, а отскоро заработи и Електрофизиологична лаборатория, в която се извършва високоспециализирана диагностика и лечение на ритъмни и проводни нарушения.
"Русенската кардиологична болница е един от най-големите центрове в страната за извършване на сложни коронарни процедури, подпомогнати от нововъведените методи на ротаблация, системи за левокамерно подпомагане, функционална оценка на коронарните стеснения и вътресъдов ултразвук", каза още Муртезова.