Неизготвена експертиза и отсъствието на част от участниците в процеса бяха основанието, заради което магистратите от Окръжен съд - Кърджали не дадоха ход на днешното заседание по делото за тежката катастрофа през април 2019 г. край момчилградското село Загорско, с участието на Лютви Местан, при която загина 6-месечно бебе.
Присъстващи бяха единият обвиняем – Лютви Местан, който от няколко поредни заседания се представлява сам, държавното обвинение в лицето на прокурор Георгиева и представител на една от двете страни на частното обвинение.
В молба за отлагане на процеса за друга дата, екипът вещи лица, на който е възложено да изготви допълнителна автотехническа експертиза, посочва голямата си ангажираност като причина експертизата да не е готова в срок, като уточнява, че работата по нея е започнала. За втори път вещите лица посочват пред Окръжния съд, че не са готови с изготвянето на експертизата заради своята натовареност.
За неявяването си в съда вторият обвиняем – Юсеин Ахмед, баща на починалото бебе, е посочил писмено в съда физическа невъзможност, като обяснява и че се отказва от досегашния си защитник адв. Петра Свиленова и е в процес на търсене на нов.
След кратко съвещание съдът реши, че са налице процесуални пречки за провеждане на заседание и го отложи за 13 януари (петък) 2023г. от 10,30 часа.
Още в съдебна зала Лютви Местан обяви пред съдебния състав, че ще поиска събирането на нови доказателства. След като излезе от съдебната палата той коментира пред медиите, че става въпрос за доказателства, които имат за цел да определят точната фактическа обстановка по време на катастрофата, заснети при последващите видеорепортажи, като липса на стоп линия в деня на катастрофата, висока растителност, изрязана непосредствено преди замерване при определяне на видимостта му и прочие.
„Аз ще искам тези доказателства не просто да бъдат констатирани, а те да бъдат основа за задължително и коректно измерване на моята видимост от позицията на спрял на знака стоп. Защото, както в предходни заседания чухте от експертите, те не са измерили тази ми видимост, а видимостта ми цели 8 метра по-напред.“, коментира Лютви Местан. Той ще настоява и за точното изчисляване на скоростта на движение на автомобила на втория обвиняем, в който е пътувало починалото бебе и която, по думите на Местан, е занижена.
„Всъщност тези доказателства са събрани, но те не са протоколирани“, каза още Лютви Местан. Той е един от двамата обвиняеми по дело за катастрофа на главен път към ГКПП „Маказа“ на 14 април 2019 г., при която загина 6-месечно бебе и бяха ранени други трима души. Като втори обвиняем окръжната прокуратура привлече бащата на загиналото бебе – Юсеин Ахмед, управлявал семейният автомобил при инцидента. В хода на процеса са разпитани свидетели и представени различни експертизи.