Колкото по-рано се присъединим към валутния механизъм и станем член на еврозоната, толкова по-бързо и успешно ще се развива българската икономика, защото ще бъде по-предвидима и по-видима за нашите европейски партньори. Това каза Диана Митева, председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България (АББ), член на Управителния съвет и изпълнителен директор на банка ДСК, на кръгла маса, на която експерти и финансисти обсъждат готовността на българската икономика за еврозоната. Организатор на форума е Центърът за развитие и политики (ЦРП).
Митева отбеляза, че банките, които са едни от най-регулираните икономически субекти, от две години са регулирани и от Европейската централна банка, разбират колко много трудности има по пътя, за да може да се покаже, че България принадлежи към ЕС. Пътят това да се случи по-лесно за българските компании и бизнеса е само един - присъединяване към валутния механизъм и членство в еврозоната, посочи Митева.
Диана Митева изтъкна, че от Асоциацията на банките подкрепят процеса от първия момент, в който беше взето решение България да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2024 г. Датата 1 януари 2024 г. наближава по-бързо, отколкото си представяме. Това е процес, преминаване към изцяло ново законово платежно средство в България, това е дълбока трансформация на цялата макроикономика, посочи тя. Митева добави, че имаме голям плюс, че от 1997 г. българският лев беше "вързан" към германската марка, а после към еврото.
В главата си българите бързо обръщат лева в евро, това не е проблем за тях, но не могат да си представят какво представлява промяна на законовото платежно средство в една държава и колко сложен би могъл да бъде този процес, отбеляза Митева. Ние трябва да бъдем член на еврозоната, но имаме по-тежката задача да извършим техническото преминаване, каза още Диана Митева. Тя посочи, че повечето банки са започнали проекти и техническа подготовка за преминаване към еврото.
Взехме закона за еврото в Хърватия, успяхме да проучим плюсовете и минусите по пътя към еврото в Хърватия и предложихме на институциите у нас, за да не повтаряме грешките и да направим по-лесен и по-прозрачен прехода, да се използва този опит, посочи Митева. Тя добави, че преминаването към еврото е мащабна работа, която логистично представлява огромен ресурс и от страна на Централната банка, за всички банки и търговски партньори, и за физическите лица.