Преподаватели от Средно училище „Неофит Рилски“ в Банско подготвиха аудиовариант на издадената преди няколко месеца адаптирана версия за деца на „История славянобългарска“. 
Книгата е подготвена от учители в катедра „Езиково обучение“ на училището, по идея на директора на учебното заведение Елеонора Барякова. Тя беше издадена и представена през юни тази година, по време на кулминацията на честванията на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написване на епохалния му труд „История славянобългарска“ и 60 години от канонизирането му за светец. 
Целта на книгата е паисиевата история да бъде по-достъпна за децата, а възрастовата група, към която е насочено четивото, е от 6 до 12 години. Интересът към адаптираната версия е голям, най-вече от читалища в страната, училища и отделни учители, разказа за БТА Елеонора Барякова.
Аудиокнигата е готова само няколко месеца след издаване на книжния вариант, а за това съдействие от училището са получили от БНТ – Благоевград, посочи Барякова. Продължителността на записът е 79 минути, в които по увлекателен начин се разказва историята, допълни директорът на училището. 
„Самата история като оригинал наистина е тежка за четене за човек без необходимата подготовка, защото старобългарският език остава неразбираем. Близък е до диалектите, но остава неразбираем. Новобългарският език вдига първата завеса, преразказът вдига втората завеса, адаптацията вече вдига завесата към всички, защото отправено към малките, то е разбираемо и за големите“, посочи Барякова. 
Аудиокнигата е представена по време на тържествата, посветени на 175-годишнината от създаването на училището. До нея ще могат да се докоснат учениците в часовете по гражданско образование, които са след четвърти клас и включват разнородни теми, сред които и такива за патриотичното образование. 
„Мисля, че с този запис ще провокираме интереса и към други стари текстове, които са останали непознати по някакъв начин в нашето съвремие, което е твърде динамично, много мобилно, електронно, а в същото време остават важни неща скрити“, каза още Елеонора Барякова.