Паметна плоча по повод вековния юбилей на волейбола в Перник е поставена на фасадата на Средното училище с разширено изучаване на чужди езици "Д-р Петър Берон". Това съобщиха от общинската администрация. 
През есента на 1922 г., в двора на тогавашната Първа гимназия, учителят Алексей Степанов - от заселилите се белогвардейци в Перник, донесъл волейболната топка и започнал да обучава учениците си на този вид спорт. Това е моментът, в който се полагат основите на волейбола в миньорския град. 
Сред присъстващите на откриването на паметната плоча бе кметът Станислав Владимиров. Той заяви, че волейболът е давал и продължава да дава много на Перник. Кметът изтъкна имената на Борис Гюдеров и Тодор Симов, оформили се като легендарни волейболисти и заслужили майстори на спорта благодарение на пернишката школа. 
Президентът на волейболен клуб „Миньор“ Петър Първанов каза, че всички, които се занимават с този спорт, са длъжни да развиват таланта на младите хора, за да могат те да достигнат висотата на най-добрите български волейболисти.   
Спортът волейбол се появява в Перник през есента на 1922 година. Първоначално играта се е наричала "пле" и се е играела от девет души, но след няколко години придобива съвременния си вид. Мъжкият отбор на Миньор е вицешампион на Европа през 1965 година, играл на финал с Рапид (Букурещ) в Париж. Освен това отборът е два пъти полуфиналист в турнира за Купата на европейските шампиони през 1961 г. и 1964 г., седем пъти е шампион на България, пет пъти е вицешампион, три пъти е носител на Купата на България.